Psychologie in interieurontwerp

Het is ongelofelijk hoe een ruimte emoties kan genereren door het alleen maar te observeren. Wie is er niet overweldigd door een vuile en rommelige plek? Of wie heeft dat gevoel van rust niet ervaren in een minimalistische ruimte versierd met zachte kleuren? Bijna allemaal hebben we op een bepaald moment in ons leven deelgenomen aan soortgelijke ervaringen, maar we moeten er rekening mee houden dat persoonlijke kenmerken ook van invloed zijn. Psychologie in interieurontwerp heeft ons hier veel over te vertellen.

Psychologie en interieurontwerp: hoe zijn ze gerelateerd?

Psychologie in interieurontwerp is een tak van de omgevingspsychologie die zich bezighoudt met het bestuderen van de relatie tussen verschillende soorten omgevingen en hoe deze het gedrag en de stemming van de mensen die er wonen beïnvloeden. Zijn doel is om positieve effecten te creëren en ook die relatie optimaal te benutten.

Elke plaats die we bezoeken, elke ruimte die we bezoeken, brengt iets naar ons over, dat wil zeggen, het heeft een effect op ons. En dat is precies waar psychologie zich mee bezighoudt in interieurontwerp. Specifiek alles met betrekking tot kleur, de plaatsing van meubels of de selectie van sommige objecten of andere.

Invloed van ruimtes op psychologische aspecten

Zoals we zien, zijn ruimte en stemming gerelateerd. Daarom houden professionals die psychologie toepassen in interieurontwerp rekening met de persoonlijke kenmerken van hun klant, evenals hun manier van zijn, bij het creëren van een ruimte.

Hoe kunnen ruimtes ons op psychologisch niveau beïnvloeden? Welke sensaties kunnen de verschillende soorten ruimtes en decoraties in ons wakker maken? Laten we er enkele belangrijke aspecten over bekijken.

Amplitude. Ze worden meestal geassocieerd met rust en kalmte.

Complexiteit. Het geeft een gevoel van uitdaging en uitdaging, wat aantrekkelijk kan zijn.

Samenhang. Naarmate de ruimte en objecten homogener worden, ervaar je een aangenaam en comfortabel gevoel.

Textuur. Hoe zachter, hoe groter het gevoel van genot. Het komt echter niet alleen voor bij aanraking, maar ook bij de andere zintuigen.

Identificeerbaarheid. Als een bepaald object of hoek gemakkelijk te identificeren is, zal het gevoel dat het zal overbrengen aangenaam zijn. Anders kan het spanning en ongemak veroorzaken totdat we de betekenis ervan ontcijferen.

Kleur. Elke kleur wordt geassocieerd met een bepaald register van emoties. Zwart wordt bijvoorbeeld meestal geassocieerd met pessimisme en agressiviteit; wit voor zuiverheid; geel met geluk en groen met gevoelens van harmonie, hoop en vrede.

Sociaal. De ruimtes zijn ook om te delen, in feite zijn er bepaalde ruimtes die daarvoor zijn ontworpen. Daarom zoeken we soms naar ruimtes die optimaal zijn om activiteiten met anderen uit te voeren.

Temperatuur Het is het thermische gevoel dat bij de ruimtes hoort. Het zal comfortabeler zijn of niet, afhankelijk van of we van kou of warmte houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *