Ooglidknobbels en hobbels

Een chalazion of stye treedt op wanneer de olieklieren in het ooglid verstopt raken. De olieachtige afscheidingen hopen zich op en veroorzaken roodheid, zwelling, gevoeligheid en een voelbare bult. Het is het beste om met warmwatercompressen te beginnen om de verstopping te verminderen. Met deze conservatieve therapie kan de knobbel verdwijnen. Als het aanhoudt, kan een kort kantoorbezoek nodig zijn om het af te tappen. Af en toe kunnen ook orale antibiotica nodig zijn.

Een cyste vormt zich wanneer zich een opvouwing van de buitenste huidlaag ontwikkelt. De cyste wordt een op zichzelf staande ‘ballon’ en zet uit als de huidcellen puin of zelfs vloeistof afwerpen. Deze worden in de loop van de tijd meestal geleidelijk groter. Ze kunnen spontaan verdwijnen, maar vereisen vaak een kantoorbezoek voor verwijdering als ze hinderlijk zijn voor de patiĆ«nt.

Vaste laesies kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige entiteiten zijn naevi (moedervlekken), talgachtige (olieachtige) cysten of ontstoken gezwellen. Deze zijn goedaardig en worden over het algemeen gekenmerkt door geleidelijke vergroting, chroniciteit (soms jarenlang aanwezig), met weinig of geen ooglidvervorming (geen verlies van wimpers, geen bloeding of korstvorming).

Goedaardige laesies zijn mogelijk moeilijk te onderscheiden van kwaadaardige entiteiten. Meer betreffende bevindingen omvatten madarosis (verlies van wimpers), vernietiging of erosie van de ooglidhuid of -rand (waar de wimpers tevoorschijn komen), bloeding, korstvorming of niet-genezende gebieden. Vroege maligne laesies kunnen zelfs een aantal kenmerken hebben die doorgaans worden aangetroffen bij goedaardige aandoeningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *